Één koffie ‘to-go’ graag

Iedereen kent wel de kartonnen bekers met daarin koffie ‘to-go’. Deze bekers bepalen de laatste jaren het straatbeeld. In het begin was deze trend vooral zichtbaar op de stations, maar de laatste tijd speelt bijna elke horecagelegenheid in Nederland in op deze trend. Het is niet raar dat deze trend steeds meer terrein wint, aangezien de levensstijl van wij als Nederlanders steeds drukker en hectische wordt.

Slapeloosheid

Nederland is een echt koffiedrinkland en moet alleen de Scandinavische landen, Oostenrijk en Zwitserland voor zich dulden. Nederlanders drinken gemiddeld per dag drie koppen koffie, maar door de ‘to-go’- trend stijgt dit aantal kopjes per dag in Nederland. Het ‘to-go’ maakt het gemakkelijk om even snel een goed kopje koffie te drinken. Mensen drinken niet alleen koffie omdat het lekker is, maar ook om de benodigde cafeïne binnen te krijgen om een drukke levensstijl vol te houden. Hierbij komt dat Nederlanders, ook door een drukke levensstijl, steeds minder lang en slechter slapen. Is dan de trend van even snel koffie to-go drinken, met als gevolg dat mensen meer cafeïne binnen krijgen, niet tegenstrijdig? Het is inderdaad gebleken dat koffie een belangrijke oorzaak is van slapeloosheid bij mensen. De cafeïne in een kopje koffie werkt zes uur lang door en hoe meer koffie je drinkt hoe langer het duurt voordat de cafeïne is afgebroken door je lichaam. Dus even in de trein naar huis vanaf je werk een koffie to-go om je wakker te houden, kan dus uiteindelijk nadelig zijn voor je nachtrust als je voor 00.00 uur wilt gaan slapen. Koffie zorgt er dus voor dat je wakker blijft, maar het kan er ook voor zorgen dat je TE lang wakker ligt. Dit zorgt er weer voor dat je de volgende dag meer cafeïne nodig hebt om je wakker en alert te voelen.

Afvallen

Cafeïne in koffie heeft niet alleen effect op de hoeveelheid slaap, maar ook op het gewicht van mensen. Er wordt beweerd dat de cafeïne in koffie de stofwisseling van mensen kan versnellen, waardoor je eerder afvalt. Helaas is dit alleen bij maximaal twee kopjes koffie per dag. Aangezien het gemiddelde drie kopjes koffie per dag is in Nederland, geldt deze bewering helaas niet voor de meeste van ons. Het is zo dat alles wat bovenop de twee kopjes koffie gedronken wordt, juist het tegenovergestelde effect heeft.
Moeten wij als Nederlands nu dus erg blij zijn met de koffie ‘to-go’ -trend? Gezien de effecten van koffie wellicht niet, maar gelukkig gelden deze effecten voor iedereen in andere mate en is de keuze van de hoeveelheid koffie per dag persoonlijk. De ‘to-go’ –trend maakt ons drukke leven wel gemakkelijker en aangenamer en wordt de ‘to-go’-trend naast koffie ook steeds meer uitgebreid in andere mogelijkheden zonder cafeïne!

Evelien Kregting