Een energyboost van de lente

De eerste tekenen van de lente zijn in zicht. De zon heeft zowaar geschenen, de dagen worden langer en er zijn her en der zelfs al wat lammetjes gesignaleerd. Menig huisvrouw heeft de stofzuiger door de woonkamer gehaald en in het kader van de ‘voorjaarsschoonmaak’ zien de ramen van veel huizen in de straat er ineens stralend uit. Maar niet alleen het huis is toe aan een grondige reinigingsbeurt na een lange winter, ook ons lichaam is er aan toe.

Naar buiten!

Met de zon in je gezicht is het veel aanlokkelijker om naar buiten te gaan. En dat is fijn want de buitenlucht is goed voor ons. Het zonlicht is sterker dan in de winter en dit zorgt er weer voor dat de hoeveelheid serotine en dopamine hoger wordt. Met andere woorden: het zonlicht maakt ons vrolijker.

 Het woord lente is een oude afleiding van lang en heeft betrekking op het lengen van de dagen.

Bewegen in buitenlucht gezonder dan in sportschool

Zet de loopband op zolder, trek je gympen aan en ren naar buiten. Bewegen in de buitenlucht is namelijk gezonder dan bewegen in de sportschool. Dat blijkt uit een Britse studie. Buiten sporten is niet alleen beter voor je lichaam, maar ook voor je geest. Spanning, verwarring, boosheid en depressie worden door buiten te sporten tegen gegaan.

Betere weerstand

Door lekker vaak naar buiten te gaan verbeter je stiekem je weerstand. Denk er wel aan ook voldoende slaap te pakken en gezond te eten.

Vruchtbaarder

Bomen krijgen bloesems, schapen krijgen lammetjes en wij zijn vruchtbaarder in de lente. Tenminste, als we een studie uit 2010 mogen geloven. Toen werden namelijk 1900 vrouwen die een ivf-behandeling ondergingen bestudeerd. Een belangrijk hormoon piekte in de Lente met een hoger bevruchtingspercentage tot gevolg.

En nog meer goed nieuws: de vreselijke vorst verdwijnt en na het weekend schiet de temperatuur omhoog. Met 15 graden kunnen we dan toch echt van de lente gaan genieten.  (Die regenbuien die worden verwacht negeren we gewoon).

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+