Door crisis laten Nederlanders snacks en snoep staan

Mensen lijken niet ongezonder te eten door de economische crisis. Sterker nog, Nederlanders kopen minder ongezonde snacks en snoep. Verder gooien we minder eten weg. En gezond eten kan goedkoop, voor maar 5 euro per dag. Dit blijkt uit nieuwe onderzoeken in opdracht van het Voedingscentrum.

Sinds het begin van de economische crisis gaan mensen zuiniger om met eten. Aan eten en drinken buitenshuis  geeft 7 op de 10 Nederlanders minder geld uit. Op de kosten van de dagelijkse boodschappen bespaart 63% van de mensen geld.

Ongezond eten laten we vaker in de winkel

Binnen de boodschappen besparen mensen het meeste op snoep, hartige snacks en frisdrank. Van alle Nederlanders koopt 37% minder of geen snoep. Voor snacks ligt dit op 34%.  Het Voedingscentrum is blij dat consumenten op deze extra’s bezuinigen, omdat ze weinig voedingsstoffen leveren en vaak veel suiker, zout of vet bevatten. Juist het allerminste wordt er bespaard op de basisvoeding, zoals brood, groente en fruit.

Zorgen over vis

Uit het onderzoek blijkt dat bijna  1 op de 5 Nederlanders minder vaak of geen vis meer koopt door de crisis. Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum noemt dit een negatieve ontwikkeling: “Vis bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Hiervan krijg je voldoende binnen als je 2 keer per week vis eet, waarvan 1 keer vette vis. Goedkopere vis uit de diepvries is ook een prima keuze”.

Door de crisis verspillen we minder

De crisis zorgt ervoor dat we zorgvuldiger met ons eten omgaan. Bijna de helft geeft aan minder eten weg te gooien, 4 op de 10 mensen kookt vaker precies genoeg zodat er geen restjes overblijven en bijna 4 op de 10 geeft aan dat ze vaker kliekjes eten.

Gezond eten kan goedkoop

Het Voedingscentrum heeft ook de kosten van een gezond eetpatroon laten berekenen. Aan de hand van 7 gezonde dagmenu’s is berekend voor hoeveel geld je gezond en gevarieerd kunt eten. Hieruit blijkt dat een dagmenu maar 5 euro hoeft te kosten. Dat kan door slim in te kopen, bijvoorbeeld door seizoengroenten of diepvriesproducten te nemen. Onder deze 5 euro valt ontbijt, lunch, avondeten en extra’s.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+