Donderdag is Gezonderdag

Een snoepautomaat is in menig kantoorpand wel te vinden maar naar vers fruit moet vaak gezocht worden. En dat terwijl fruit natuurlijk een veel gezonder alternatief is op het werk dan een zak chips of een chocoladereep. Tijd voor actie, vond het Wereld Kanker Onderzoek Fonds , en zo werd ‘Donderdag Gezonderdag’ in het leven geroepen.

Gezonderdag

Donderdag Gezonderdag (31 mei) wordt gehouden in de jaarlijkse kanker preventieweek.  Een speciale dag om het eten van fruit op het werk te promoten.

Waarom fruit op het werk?

Fruit is gezond. En gezonde medewerkers zijn minder vaak ziek. Door fruit op het werk aan te bieden wordt er minder verzuimd en zijn medewerkers meer gemotiveerd en productiever.  Steeds meer bedrijven bieden fruit aan als alternatief voor ongezonde snacks. Toch zijn het vooral grote bedrijven waar je snel een appel, peer of banaan kan vinden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat grote bedrijven een kantine hebben en veel kleine bedrijven niet.

Consumptie van groenten en fruit vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de medewerkers dagelijks meer fruit eet, doordat het op het werk wordt aangeboden. Deelnemende bedrijven aan donderdag gezonderdag kunnen eenmalig meedoen of een wekelijks abonnement afsluiten op fruit op het werk. Daarnaast ontvangen de bedrijven voorlichtingsmateriaal over het belang van gezond eten en leven.

Voor alle gezondheidsgevolgen van ongezonde voeding samen geldt dat het grootste verlies optreedt doordat de inname van vis en van fruit niet voldoet aan de aanbevelingen. Bron: (RIVM)

Nederlanders eten weinig fruit

Meer fruit eten is voor de meeste Nederlanders best een goed idee.  Want volgens het RIVM is de consumptie van groente en fruit in Nederland en andere Noord-Europese landen laag in vergelijking met Zuid-Europa. Sterker nog, slechts een klein deel van Nederland eet voldoende groente en fruit.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+