Doe mij maar een glaasje water

Niet lang geleden was het hip. Met een flesje mineraalwater gespot worden op straat. Heel bekend Hollywood werd op de gevoelige plaat vastgelegd met een flesje water in de hand. Zelfs de honden van de sterren kregen Evian in plaats van ‘normaal’ tapwater. Maar tijden veranderen en het doodnormale leidingwater is bezig aan een stevige opmars.

Nederlands water

Het Nederlandse leidingwater behoort tot het lekkerste ter wereld. Niet gek dus dat maar liefst 92% van de Nederlanders kraanwater drinkt. Dat blijkt uit de watertest die Why’s online en TapnGo.nl deze maand hielden onder 948 consumenten.

Beter voor milieu

Ons drinkwater is van zeer goede kwaliteit en kost (bijna) niets. Een reden voor velen  om regelmatig uit de kraan te drinken. Kraanwater is gezond, het bevat geen calorieën en het is beter voor ons milieu dan flessenwater. Door het drinken van kraanwater ontstaat er minder afval en bespaar je veel euro’s: 1000 liter kraanwater kost nu gemiddeld €1,43. Voor datzelfde bedrag koop je 1 à 2 flesjes mineraalwater.

Op de vraag of men wel eens een plastic flesje mineraalwater koopt, zegt 86% ‘ja’. De overige 14% zegt nooit een plastic flesje te kopen. Gemiddeld kopen we 3 tot 4 plastic flesjes per maand. Omgerekend in euro’s geven we zo’n € 40,- per persoon per jaar uit aan kleine flesjes. (De Watertest)

De PET flesjes waarin mineraalwater wordt verkocht worden uiteindelijk weggegooid, maar voordat dat gebeurt vult 82% van de Nederlanders hetzelfde flesje een paar keer na met kraanwater. Duurzaam dat wel, maar niet echt gezond zegt het voedingscentrum. ‘De kans bestaat dat flesjes vuil worden en er bacteriën in gaan groeien. Het is hygiënischer om uit een glas of beker te drinken en niet direct uit een flesje.’

Het ziet er trouwens ook een stuk charmanter uit, drinken uit een glas in plaats van uit een fles. Ten tijde van de ‘flesjes-water-rage’ zag niet iedereen het nut ervan in. Hieronder een leuke video over de ‘waterrivaliteit onder dames:

Drink 1,5 liter per dag

De gezondheidsraad geeft het advies om te zorgen dat 70% van alle vocht dat je per dag binnenkrijgt uit drank komt. Dat houdt in dat je ongeveer 1,5 liter vocht per dag moet drinken. Op warme dagen en bij veel inspanning is het advies om een halve liter meer te drinken per dag, dus 2 liter.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+