De gezondste planten voor kantoor en thuis

Planten op kantoor zijn gezond. Kort gezegd, gaan planten het sick building syndrome tegen: dat syndroom houdt in dat mensen last krijgen van geïrriteerde ogen, hoofdpijn en vermoeidheid. Planten zuiveren de lucht, geven zuurstof en zorgen zo dat je beter kunt nadenken. De ene plant is hier beter in dan de andere. En sommige planten zijn supergeschikt. Ieder jaar worden door het Bloemenbureau planten getest op hun “kantoorgeschiktheidsgehalte”. De winnaar krijgt de titel Bureauplant van het Jaar. De plant voor het jaar 2012 is de livistona.

De Livistona

Plant van het jaar: De Livistona

De livistona is een sterke donkergroene palm. Het blad, een waaier op een steel, doet denken aan verre tropische oorden en eindeloze vakantie. Oorspronkelijk komt de plant uit het verre oosten, waar ze in het wild groeit onder hoge bomen. Maar om uitverkozen te worden tot Bureauplant van het Jaar moet je meer in je mars hebben dan een tropisch uiterlijk.

Hoe zijn de planten getest?

De vijf genomineerde planten werden in een laboratorium getest op hun luchtzuiverend vermogen. Ze werden in een glazen cabine met schadelijke stoffen gezet, waarna er gemeten werd hoe snel ze deze uit de lucht hadden gehaald. De livistona kwam als beste uit deze test. Vervolgens werden ze getest op hun invloed op de luchtvochtigheid, en ook hier kwam de livistona als eerste. Wanneer je zo’n plant op je bureau zet dan heeft dat een positief effect op de luchtwegen en de ogen.

Maar willen mensen wel zo’n plant op hun bureau? Daarvoor werden de planten ook uitgetest op een groep mensen die achter een beeldscherm werken. Ze kregen allemaal drie maanden een bepaalde plant op hun bureau. Ook bij deze test haalde de livistona de hoogste plaats. De livistona heeft dus echt de X-factor: de plant kan alles goed, en ziet er daarbij ook nog leuk uit.

Uiteraard is de livistona niet alleen geschikt voor op kantoor, maar ook voor thuis. Er is niet bepaald moeilijk aan te komen: je kunt er zelfs eentje halen bij de Ikea.

Planten voor makkelijk onderhoud

Heb je het niet zo op kamerpalmen thuis, omdat je die bijvoorbeeld vergeet water te geven, dan kun je kiezen voor een vetplant. Door het Bloemenbureau is een vetplant, de rhipsalis, tot Woonplant van de maand Oktober uitgekozen. Het uiterlijk van de rhipsalis laat zich nog het beste omschrijven als een grote groene kluwen. Je hoeft haar weinig water te geven, en ze kan op iedere plek in huis kan staan. Je kunt gerust drie weken met vakantie gaan, de buurvrouw hoeft niet te komen om de plantjes water te geven, want de rhipsalis overleeft het wel. De plant stelt het wel op prijs als je haar voor vertrek even in een emmer dompelt.

Een andere planten die zo makkelijk is, is de sansevieria of vrouwentongen. Deze twee planten zijn voor iemand zonder groene vingers heel goed te houden, en staan ook leuk in huis. Het is de moeite waard een paar planten neer te zetten, want mensen met planten in huis ervaren minder stress, zijn minder snel moe en kunnen zich beter concentreren.

Alette Jurgens-van Bentum

Alette Jurgens-van Bentum (1972) is Neerlandicus, wekelijks bezoeker van de sportschool en schrijfster van het autobiografische boek TIKA. Met enige regelmaat zal ze op Energy+ Life bloggen over haar visie op gezondheid, sporten en voeding.

Google+