Chocolade is gezond!

Een lekkere boterham met pasta, bonbons  en chocolademelk. Vele verhalen gaan er de rondte, maar is chocolade nu ongezond of toch juist heel gezond? Nieuwsberichten over de gezondheidseffecten van chocolade vallen over elkaar heen. Maar wat is hier nu van waar en wat is onzin? Energy-Life ging op onderzoek.

Chocolade op Twitter

Een kort Twitter onderzoek leert ons dat er nogal wat vooroordelen bestaan rondom chocolade. Het invullen van ‘chocolade gezond’ en ‘chocolade ongezond’ in Twitter levert dan ook een groot aantal komische maar totaal verschillende tweets op. Opvallend ook dat het allemaal vrouwen waren die druk aan het twitteren waren.

 

Gezond?

Geert Verhelst; arts, voedingsdeskundige én chocoladekenner legt uit dat het oordeel dat chocolade gezond is wel wat genuanceerder ligt. Chocolade is volgens hem niet per definitie gezond, maar cacao is dat wel! Cacao zit namelijk boordevol gezonde eigenschappen; magnesium, mangaan, koper, ijzer, chroom, fosfor, zink, kalium, selenium en vitamine B2 en B3. Tevens bevat het flavanolen, een groep antioxidanten, vooral daarin zitten de gezonde eigenschappen van cacao.

Niet elke vorm van is dus gezond. Wil je een gezonde reep eten, kies dan voor één met zo min mogelijk toegevoegde ingrediënten en een zo hoog mogelijk cacao gehalte. Het liefst 70 procent, zo geniet je van al het gezonde van cacao.

Gert Schuitemaker, orthomoleculair wetenschapper en apotheker, benadrukt nogmaals het belang van chocolade die zo puur en onbewerkt mogelijk is. “Puur is gezonder dan melk of wit”. Neem bijvoorbeeld melkchocolade, dat bevat sowieso al veel meer suiker dan pure chocolade. Tevens wordt voor de bereiding van melkchocolade vaak melkpoeder gebruikt. Dat is een belangrijke bron van het zogenoemde slechte ‘oxycholesterol’, wat ontstaat bij het verhitten van de stof.

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.energy-life.nl/wp-content/uploads/2011/11/Hersenen.jpg[/author_image] [author_info]Cacao is niet alleen goed voor het bloed en de vaten, maar ook voor het geheugen! Uit een studie gedaan door de Universiteit van Ofxord blijkt dat chocolade een gunstig effect heeft op het denkvermogen van ouderen. [/author_info] [/author]

Toch ongezond?

Er is echter ook een nadeel aan chocolade: calorieën.. Chocolade is erg rijk aan vetten en dus calorieën, honderd gram chocolade levert net zoveel calorieën als 170 gram friet. Om optimaal te genieten van chocolade zal er dus moeten worden bewogen. Heerlijk, want sporten en chocolade vormen zo samen een gezond koppel.

Tom Hoekjan

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met hardlopen en doet dan ook met enige regelmaat mee aan hardloopwedstrijden. Hardlopen blijft voor hem een hobby, een podiumplaats zit er dus helaas niet in. Door zijn werkervaring als hulpkok weet hij ook hoe je een makkelijke en gezonde maaltijd op tafel kan zetten.

Google+