Avondje drinken en geen kater? Wodka it is!

Alcoholische dranken, ze blijven lekker. Een prachtige rode wijn, een intiem glaasje port, een bruisende prosecco of een likeurtje. Nu gebeurt het helaas nog wel eens dat je iets te veel van die lekkere drankjes drinkt. En je de volgende ochtend wakker word met een flinke kater. Maar van welke alcoholische versnapering heb je de volgende ochtend eigenlijk het minste last?

In alcoholische dranken als bier en wijn zitten behalve de standaard alcohol (ethylalcohol) ook nog verschillende andere soorten alcohol. Zij worden foezelalcoholen genoemd en komen maar in zeer kleine hoeveelheden voor. Maar let op: ze zijn wel giftig. Je lichaam breekt ze trager af dan alcohol en ze zijn de volgende dag nog in je bloed aanwezig. De kracht van je kater heeft dan ook alles te maken met de hoeveelheid foezelalcoholen die je binnenkreeg.

Foezelalcoholen

Mocht iemand je ooit eens pruimenbrandenwijn aan willen smeren. Dan zou ik deze vriendelijk bedanken. Zo zitten de meeste foezelalcoholen in pruimenbrandewijn. Maar waar zit nu de minste in…? De Russische volksdrank: wodka! Wie had dat gedacht? Wodka heeft toch een reputatie als ‘zware jongen’ in het alcoholspectrum.

Heb je dus geen zin in een kater en toch lekker meedrinken, dan is Wodka als alcoholische versnapering wellicht de beste keuze. Genoeg keus; wodka jus, wodka cola en wodka on the rocks, voor ieder wat wils. Het beste middel tegen een kater blijft echter toch een goede, lange nachtrust op geen of maximaal één glaasje.

 

Tom Hoekjan

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met hardlopen en doet dan ook met enige regelmaat mee aan hardloopwedstrijden. Hardlopen blijft voor hem een hobby, een podiumplaats zit er dus helaas niet in. Door zijn werkervaring als hulpkok weet hij ook hoe je een makkelijke en gezonde maaltijd op tafel kan zetten.

Google+