Asperges – ‘Het witte goud’

‘De koningin van de groente. ‘Het witte goud’ en ‘parel van het land.’ Ja, de asperge heeft bijnamen om trots op te zijn. Maar ze zijn niet alleen lekker, ze zijn ook heel gezond. Goed nieuws dus, dat het aspergeseizoen vandaag officieel geopend is op de Floriade 2012 in Venlo.

De opening van het aspergeseizoen vindt elk jaar plaats op de tweede donderdag van april en duurt tot 24 juni. Je hebt dus maar eventjes de tijd om van verse asperges te kunnen genieten.

Asperges zijn gezond

Van oudsher is bekend dat asperges een helende werking hebben; ze helpen bij bijensteken en tandpijn, maar ook bij hartproblemen en duizeligheid en werken prima als laxeermiddel. Ook is bekend geworden dat het aminozuur asparagine de nierfunctie stimuleert.

“ Wist u dat…

 

• ..asperges een speciaal luchtje nalaten bij het plassen. Dit gebeurt bij ongeveer de helft van de asperge-eters. Deze typische geur komt door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de aspergeplant

 

• ..de Nederlander gemiddeld 780 gram asperges per jaar eet?

 

• ..slechts 21% van alle Nederlanders minimaal één maal per jaar asperges koopt?

 

• ..de asperge een eigen aspergemuseum heeft? Museum de Locht in Melderslo Limburg

 

• ..ruim tweederde van alle aspergeaankopen in de supermarkt plaatsvindt?

 

• ..asperges piepen als ze vers zijn als je ze tegen elkaar wrijft

 

• ..de kop van een verse asperge gesloten dient te zijn en dat de verse asperge lichtglanzend en wit van kleur is.”

Bron: www.dubbel-a.nl

Aspergeambassaeur Albert Verlinde

Elk jaar wordt in Nederland een heuse ‘aspergeambassadeur’ gekozen. Dit jaar is het de beurt aan Albert Verlinde om ‘de koningin der groenten’ te promoten. Vandaag opende hij samen met de al eerder gekozen aspergekoningin Dianne Vlemmix officieel het aspergeseizoen.

Asperges en toerisme

Asperges kun je kopen in de supermarkt maar je kunt er ook een uitje van maken. Zo bestaan er wandeltochten, busritten en fietsroutes langs velden met asperges en is er zelfs zoiets als een aspergecruise over de maas? Klik voor meer info en routes hier.

Afrodisacium

En dan nog een extra, heel belangrijke eigenschap van de ‘parel van het land’. Door zijn vorm wordt de asperge genoemd als afrodisacium. Het historische epos uit India – de ‘Anana-Ranga’ – maakt melding van ‘bijzondere fosforelementen, die een gunstige invloed hebben op het innige samenleven tussen man en vrouw’. Onthouden dus, als je binnenkort moet koken voor je date.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+