Al het goede van vis!

Vis is gezond. Dat is wat men zegt en ook wetenschappelijk heeft bewezen. En waarom gaat het daarbij dan ook vaak om vette vis? Energy+ Life zocht het voor je uit.

Waarom is vis gezond?

De belangrijkste reden waarom het eten van vis gezond is komt doordat het zogenaamde visolievetzuren bevat. Het zijn deze specifieke vetzuren die de onderdelen Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosahexaeenzuur (DHA) bevatten. Zuren die vrijwel uitsluitend voorkomen in vis, schaaldieren en schelpdieren. Het zijn meervoudig verzadigde vetzuren, ook wel Omega 3 vetzuren genoemd.

Omega 3 vetzuren zijn cruciaal voor het menselijk lichaam, wat bevestigd wordt door de gezondheidsraad. We hebben deze zuren nodig voor ons bloed, onze groei, onze hersenen, de bloedvaten, onze ogen, huid en ons hormoon- en afweersysteem. Met hoge mate van zekerheid kan gezegd worden dat omega 3 vetzuren een belangrijke beschermende rol hebben tegen hart- en vaatziekten. Ze werken ook nog eens positief op de bloeddruk en een te hoog cholesterol.

Er zijn wetenschappers die omega 3 vetzuren nog veel meer kwaliteiten toedichten, namelijk dat ze werken als ontstekingsremmers en bescherming bieden tegen een groot aantal chronische ziekten. Tevens wordt beweert dat we minder impulsief, agressief en depressief worden door deze vetzuren.

Vis verkleint de kans op Alzheimer

Op een jaarlijkse bijeenkomst van het Radiologisch Noord Amerikaans Genootschap hebben wetenschappers van het medisch centrum van de Universiteit van Pittsburgh een directe relatie tussen vis en de verkleinde kans op Alzheimer aangetoond.

De consumptie van vis draagt bij aan gezonde hersenen, hierdoor is er een toename van grijze stof in de hersenen. Door deze toename wordt het risico op MCI en de ziekte van Alzheimer met liefst 5 keer verlaagd. Daarnaast werkt ook het cognitieve en werkgeheugen beter zodra men regelmatig vis eet.

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.energy-life.nl/wp-content/uploads/2011/12/iStock_000014446933XSmall.jpg[/author_image] [author_info]In Nederland zijn we als enige land ter wereld gek op het eten van rauwe haring met uitjes. Het eerste vat Hollandse nieuwe is zelfs zo populair dat hiervoor in 2011 €67.500 werd betaald. Dit geld kwam overigens goed terecht, het werd gedoneerd aan Jantje Beton.[/author_info] [/author]

Welke vis is gezond?

Het voedingscentrum adviseert om twee maal per week verse vette vis te eten. Hierbij maakt het natuurlijk wel uit wat voor soort vis je eet, gefrituurde vis, kibbeling, lekkerbekjes of vissticks zijn vooral vet vanwege het krokante buitenlaagje. De omega 3 vetzuren zijn daar niet te vinden. Goede vette vissen waarbij je wél kunt profiteren van de gezondheidsvoordelen zijn makreel, zalm, paling, haring, sardientjes en forel.

En niet te vergeten, vis is ook gewoon lekker!

Tom Hoekjan

In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met hardlopen en doet dan ook met enige regelmaat mee aan hardloopwedstrijden. Hardlopen blijft voor hem een hobby, een podiumplaats zit er dus helaas niet in. Door zijn werkervaring als hulpkok weet hij ook hoe je een makkelijke en gezonde maaltijd op tafel kan zetten.

Google+