A coconut a day, keeps the doctor away

Vitamines, mineralen, antioxidanten, vezels. De kokosnoot barst ervan. Vorige week werd zelfs bekend dat kokosolie verrijkt met spijsverteringsenzymen zelfs tandbederf kan tegengaan. ‘Kokosolie is een aantrekkelijk alternatief voor chemische stoffen in tandpasta’ zegt wetenschapper dr. Brady van het Ierse Athlone Institute of Technology.

Het is niet voor het eerst dat de kokosnoot, of een onderdeel daarvan, in verband wordt gebracht met de gezondheid. Kokosolie (geperst vruchtvlees van de kokosnoot) werkt ontstekingsremmend, antibacterieel en antiviraal en is makkelijk te verteren door de aanwezigheid van enzymen die bijdragen aan de stofwisseling. En dan is er ook nog kokoswater. Het sap uit de kokosnoot maakt een opmars binnen de sportwereld als energiedrankje.

Kokoswater als energiedrank

Een belangrijk onderdeel van kokoswater is de hoeveelheid kalium die erin zit.  Kalium is goed is voor je bloeddruk en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Handig dus als je een paar kilo kwijt moet.
Kokoswater bevat geen vet en geen cholesterol en helpt het lichaam stoffen als calcium en magnesium beter op te nemen. Kokoswater is isotonisch, dat wil zeggen dat zodra het kokoswater in je lichaam zit, je lijf dit ziet als lichaamseigen vocht waardoor het snel wordt opgenomen. Geen wonder dus dat kokswater inmiddels verkocht wordt als energiedrank.

Hoe open ik een kokosnoot?


Stap 1: Sla met een hamer en een spijker een gat in twee van de drie ‘ogen’ van de noot.

 

Stap 2: Vang het kokoswater op in een glas of kom.

 

Stap 3: Leg de koksnoot op een harde ondergrond en sla er met de hamer op in de buurt van de ‘ogen’ net zolang totdat de noot breekt.

 

Stap 4: Snijd het koksvlees weg en haal met een dunschiller de bruine rand weg.

 

Eet smakelijk!

Kijk uit malloot, een kokosnoot…

Toch is de kokosnoot niet altijd even goed voor je gezondheid. Er wordt beweerd dat ongeveer 150 mensen per jaar overlijden door vallende kokosnoten. Waar dit getal vandaan komt is niet precies bekend maar het gebeurt wel degelijk. De kokosnoten groeien aan hoge palmbomen, en als ze vallen bereiken ze soms snelheden van wel 80 kilometer per uur. Je kunt je voorstellen wat dat met je hersenpan doet als je net lekker ligt te luieren op het strand onder de schaduw van een palmboom.

Karin Leijen (1984) is freelance journalist en editor met Twentse roots maar woonachtig in de Betuwe. Is (mede)eigenaar van audiovisueel productiebedrijf Pecto Productions. Doet haar best om gezond te leven, sport daarom regelmatig en is zelden te vinden bij een fastfoodketen. Houdt van slechte films en goede muziek. Heeft last van ochtendhumeur, bewondert doorzetters en kan een beetje humor in de mens zeer waarderen.

Google+