Wielrennen is een sport dat door iedereen vanaf acht jaar beoefent kan worden. Het is zelfs mogelijk voor mensen met een lichamelijke beperking om te wielrennen. Door enkele aanpassingen aan de fiets, is het mogelijk voor mensen met één arm of been om te wielrennen. Een van de voordelen van wielrennen is dat je zelf kunt bepalen wanneer je gaat sporten; je springt op de fiets en je kunt gaan. Daarnaast is het natuurlijk heerlijk dat je kunt sporten in de buitenlucht.

Wielrenner Tom Boonen

Europa houdt van wielrennen

In zowel Nederland als Europa is wielrennen een populaire sport voor amateurs en professionals. Op beide niveaus worden dan ook diverse toertochten georganiseerd. De meest bekende toertocht op professioneel niveau is toch wel de Tour de France. Elke jaar fietsen de wielrenners van verschillende ploegen uit de wereld van Luik naar Parijs. De specifieke route en bijbehorende etappes verschillen elk jaar. Voor de wielrenners op amateursniveau is het echter ook mogelijk om mooie toertochten te rijden. Soms worden professionele toertochten ook georganiseerd voor amateurs, zoals bij de toertocht Ronde van Vlaanderen.

Toertochten wielrennen

Elk jaar worden er meer dan 3.000 toertochten voor amateur wielrenners georganiseerd. Deze variëren van de avondfietsvierdaagse, de Elfstedentocht op de fiets tot de Ronde van Vlaanderen. Bij de Elfstedentocht op de fiets, kan men de route van de Elfstedentocht natuurlijk niet letterlijk fietsen, maar dezelfde dorpen en steden in Friesland worden aangedaan en traditioneel afgestempeld op de deelnemerskaart. Elk jaar wordt een dag voordat de professionals de Ronde van Vlaanderen starten, dezelfde toertocht georganiseerd voor de amateur wielrenners. Naast deze toertochten worden er ook jaarlijks toertochten georganiseerd met een bijzonder doel. Een van deze bijzondere toertochten voor amateurs is de elk jaar terugkerende Alpe d’HuZes. Bij deze toertocht wordt de berg Alpe d’Huez beklommen om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker.

Lees alle artikelen op Energy+ Life over wielrennen