Ondanks dat Nederland echt een land van fietsen is, wordt er ook veel gewandeld in Nederland. Om ergens te komen, om te genieten van de natuur of om te bewegen wordt wandelen veel gebruikt. De laatste jaren wordt wandelen ook steeds meer gezien als een sport, neem Nordic Walking. Één veel beoefende sport door jong en oud. Beweging in welke vorm dan ook is gezond voor de mens. Veel bewegen betekent beter  slapen en fitter de dag door.

Nederland Wandelland

Nederland is een mooi land om lange afstanden te lopen, ondanks de weinige heuvels zijn er vele (natuur)gebieden waar je ongestoord uren kunt wandelen. Denk hierbij aan de Hoge Veluwe in Gelderland of Neeltje Jans in Zeeland. Naast deze bekende natuurgebieden zijn er ook prachtige, maar wat minder bekende natuurgebieden in Nederland. Neem bijvoorbeeld de Meinweg in Limburg of de Sallandse heuvelrug in Overijssel. Naast de vele routes wandelroutes door natuurgebieden, zijn er natuurlijk ook veel andere wandelroutes in Nederland, die steden, dorpen, parken en dijken aandoen.

WandelenEropuit

Dat wandelen steeds populairder wordt in Nederland is terug te zien aan de vele initiatieven die er ontstaan omtrent wandelen. Eropuit is een voorbeeld van een dergelijk initiatief van de NS in Nederland. NS heeft wandeltochten in heel Nederland in kaart gebracht die goed te bereiken zijn via het openbaar vervoer. De wandeltochten zijn vooral leuk voor beginners om te lopen en de tochten variëren van een lengte van 10 tot 20 kilometer. Eropuit geeft je een kans om kennis te maken met de vele mooie wandelroutes in Nederland.

Wandelvierdaagse

In Nederland zijn er in de zomer veel wandelvierdaagse voor alle leeftijden. In veel dorpen wordt er een avondvierdaagse georganiseerd voor kinderen en hun ouders. Hiermee wordt geprobeerd kinderen te stimuleren om te bewegen. De bekende en grootste wandelvierdaagse, met 45.000 deelnemers, in Nederland is de wandelvierdaagse in Nijmegen. Deze wandelvierdaagse vindt al sinds 1944 plaats in de derde week van juli. Sinds de start van deze wandelvierdaagse is de vierdaagse steeds groter en bekender geworden in zowel Nederland als Europa en Amerika. Door de toenemende populariteit, krijgt niet iedereen meer een startbewijs. De hoeveelheid startbewijzen worden verloot onder de inschrijvingen. De ingelote wandelaars moeten vier dagen lang wandelend 50, 40 of 30 kilometer afleggen. De wandelaars doen elke dag andere dorpen in de omgeving aan, waar veel publiek langs de kant staat om ze aan te moedigen. Op de vierde en laatste dag worden alle wandelaars binnengehaald bij de intocht op de Via Gladiola. Dit laatste stukje is voor de meeste wandelaars het zwaarste maar ook het leukste stukje van de wandelvierdaagse, mede door de leuke sfeer met de vele toeschouwers. Na het volbrengen van vier leuke, maar inspannende dagen ontvangen de deelnemers het welverdiende kruisje.

Op Energy+ Life besteden we veel aandacht aan de wandelsport. Op ons blog staan vele artikelen over wandelen.