Schaatsen natuurijsEen activiteit en sport die vrij typerend is voor Nederland is schaatsen. Het professionele schaatsen in Nederland is erg populair. In vergelijking met andere landen in de wereld, zijn er veel verschillende schaatsploegen in Nederland en wordt het fanatiek gevolgd op de televisie.

Schaatsen is populair

Het feit dat schaatsen een populaire sport is om te volgen is mede omdat wij als Nederland goed meedraaien in de top van de sport. Sinds de start van de Winter Olympische Spelen in 1924 hebben de Nederlandse schaatser hun plek in de top van het schaatsen meer dan verdiend. De Olympische Spelen van 1998 in Nagano is hierbij het hoogtepunt voor de Nederlandse schaatsers, met in het totaal 11 medailles (5 keer goud, 4 keer zilver en 2 keer brons).

Natuurijs

Naast professionele sport kan schaatsen als activiteit in Nederland eigenlijk het hele jaar door binnen gedaan worden, maar in de winter is het vaak ook mogelijk om op natuurijs te schaatsen. Een aantal jaar geleden, was het heel normaal dat er elk jaar een langere tijd op natuurijs geschaatst kon worden, maar tegenwoordig is het elke winter hopen op strenge vorst. De grootste toertocht op natuurijs in Nederland is de beroemde Elfstedentocht. Elke winter heerst er weer een ware Elfstedentocht koorts, maar toch is de laatste keer dat de Elfstedentocht heeft plaatsgevonden alweer meer dan 15 jaar geleden (4 januari 1997). Gelukkig is het wel eerder mogelijk om op kleinere wateren in Nederland te schaatsen, zodat men het niet verleerd en toch even kan genieten van het mooie natuurijs. Elk jaar wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt, stijgt de vraag en verkoop naar schaatsen explosief. Met de opkomst van online winkelen, worden ook steeds meer schaatsen verkocht via het internet.

Lees alle artikelen op Energy+ Life over schaatsen