HardloopschoenenHardlopen is een sport dat vooral bij vrouwen de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen. De reden waarom hardlopen steeds populairder wordt, is omdat je het hele jaar door, op elk moment van de dag kunt doen en heerlijk in de buitenlucht kunt beoefenen. Door de toename van de druk in het dagelijks leven bij mensen, is het heerlijk om even snel tussen de activiteiten door te sporten.

Waarom hardlopen?

Hardlopen zorgt ervoor dat afvalt, je spieren traint en je conditie opbouwt. Om te beginnen met hardlopen is niet meer nodig dan een paar goede schoenen en een trainingschema. De drempel om te beginnen met hardlopen is dus minimaal.

Hardloop trainingsschema

Een trainingsschema zorgt ervoor dat je als beginner het langzaam opbouwt, waardoor je plezier blijft houden in het hardlopen. Er zijn verschillende trainingsschema’s voor beginners te vinden op internet, bekijk bijvoorbeeld eens op jorlife.nl waarop een enthousiaste hardloopster verteld over haar trainingen. Deze schema’s hebben allemaal gemeen dat het trainingen zijn op basis van interval. Een intervaltraining houdt in dat je hardlopen afwisselt met lopen. De trainingsschema’s streven ernaar dat je als hardloper uiteindelijk afstanden kunt lopen zonder interval. Deze afstanden zijn 3, 5 en 10 kilometer.

Hardloopwedstrijden

In Nederland worden er jaarlijks veel hardloopwedstrijden georganiseerd voor zowel amateurs als professionals. De afstanden van deze wedstrijden variëren van minimaal 5 kilometer tot de marathonafstand van maar liefst 42 kilometer. De snelste tijd waarin een de marathon tot nu is gelopen is 2 uur en 3 minuten (2011). Een bekende marathon voor zowel professionals als amateurs is de marathon van New York. Elk jaar lopen er een aantal bekende Nederlanders mee met deze marathon. Onder andere Rene Froger, zangeres Do en Ellen van Rijn hebben deze beroemde marathon al gelopen. Naast de persoonlijke prestatie doen bekende Nederlanders vaak ook mee om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor een goed doel, zoals in 2012 voor de organisatie de Clini Clowns.

Lees alle artikelen op Energy+ Life over hardlopen